s4propsag5rfnhu3yq7wq1ez453bsp
top of page

Sigurno je vježbati u trudnoći intenzivne treninge

Updated: Mar 18, 2020





Sve žene koju su prošle kroz trudnoću, znaju da je ona fizički zahtjevna. Plod u utrobi, da bi rastao, zahtijeva dio majčine krvi, energije i kisika. Tijelo se adaptira na potrebe ploda povećavajući svoj volumen i opskrblju krvlju s njegovim rastom. No uvjeti u utrobi su drastično različiti od vanjskog svijeta, npr. opskrba kisikom je niska kao i na velikim nadmorskim visinama poput Everesta.


Plod se može zdravo razvijati u tim otežanim uvijetima, inače mi kao vrsta ne bismo preživjeli. Ali ponekad se postavlja pitanje - treba li toliko zahtjevno stanje poput trudnoće dodatno opteretiti intenzivnom tjelovježbom?


Stručnjaci se većinom slažu da je umjerena tjelesna aktivnost zdrava i potrebna za većinu trudnica. Preporuke su 150 minuta tjedno bržeg hoda ili umjerene tjelovježbe. Dok se za intenzivnije tjelesne aktivnosti poput trčanja, intenzivnog bicikliranja i treninga sa vanjskim opetećenjem smatra da mogu izmoriti i ozljediti trudnicu te na taj način smanjiti plodu potrebnu količinu kisika i nutrijenata.


Također se smatra da intenzivno vježanje prije i za vrijeme trudnoće može povećati veličinu i zategnutost mišića donjeg dijela zdjelice i time dovesti do rizaka od pucanja perineuma (tkiva koji povezuje vaginu i anus).


Nova studija koja je objavljena u British Journal of Sports Medicine istraživala je trudnoću kod profesionalnih sportašica, a koje treniraju intenzivno. U istraživanju je sudjelovalo 130 sportšica i 118 majki koje nisu sportašice. Uz dopuštenje, pregledani su njihovi zdravstveni kartoni o trudnoći i porodu.


Rezultati su pokazali da su sportašice trudnice, od kojih su neke trenirale i do kraja trudnoće imale zdrave trudnoće i mali broj komplikacija tijekom poroda. Trajanje poroda nije odstupalo od kontrolne grupe niti je bila povećana potreba za carskim rezom.


Također se pokazalo da su sportašice imale manju šansu da dožive pucanje perineuma tijekom porođaja od kontrolne grupe, osobito one sportšice koje su se bavile sportovima koji zahtjevaju velika naprezanja.


Istraživanje je pokazalo da je važno trenirati tokom trudnoće, ali da sve ovisi individualno o svakoj ženi, te je bitan dogovor s liječnicima.

Fizička aktivnost prije i tokom trudnoće donosi dobrobit i majci i djetetu.


Preveo: Nikola Dino Badovinac, trener

Uredila: Klara Benko, promocija zdravlja

67 views0 comments
bottom of page