s4propsag5rfnhu3yq7wq1ez453bsp
top of page
klara854

Pivski trbuh

Visceralno salo : Zašto je opasno?


Muškarci s velikim trbuhom često su suočeni s problemom koji ide dublje od estetike. Visceralna mast, koja se nakuplja oko unutarnjih organa, može biti ozbiljna prijetnja zdravlju. Za razliku od potkožne masti koja se nalazi neposredno ispod kože, visceralna mast je povezana s nizom zdravstvenih problema. U ovom blogu ćemo objasniti što je točno visceralna mast, zašto je opasna i kako se učinkovito riješiti ovog tipa masti.

Što je visceralna mast?

Visceralna mast je vrsta masti koja se nakuplja duboko unutar trbušne šupljine, oko vitalnih organa poput jetre, gušterače i crijeva. Dok je mala količina visceralne masti normalna i nužna za zaštitu organa, prekomjerna količina može biti štetna. Za razliku od potkožne masti, koja se može uhvatiti prstima, visceralna mast je nevidljiva i opipljiva samo medicinskim uređajima.

Zašto je visceralna mast opasna?

Visceralna mast je metabolički aktivna i proizvodi hormone i upalne tvari koje mogu utjecati na cijelo tijelo. Neka od zdravstvenih stanja povezanih s prekomjernom količinom visceralne masti uključuju:


  1. Srčane bolesti: Visceralna mast povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti jer može uzrokovati povećanje lošeg kolesterola (LDL) i smanjenje dobrog kolesterola (HDL).

  2. Dijabetes tipa 2: Visceralna mast može utjecati na inzulinsku rezistenciju, što povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

  3. Visok krvni tlak: Hormoni koji se oslobađaju iz visceralne masti mogu uzrokovati povećanje krvnog tlaka.

  4. Upale: Visceralna mast može potaknuti kronične upalne procese u tijelu, što je povezano s raznim bolestima, uključujući rak.

Kako prepoznati visceralnu mast?

Jedan od najlakših načina da procijenite imate li višak visceralne masti je mjerenje opsega struka. Pivski trbuh ili napuhani tvrdi trbuh je jasan indikator povišenih visceralnih masnoća.


Kako se riješiti pivskog trbuha (visceralne masti)?

Rješavanje visceralne masti zahtijeva promjenu načina života, uključujući prehranu, tjelovježbu i upravljanje stresom. Evo nekoliko ključnih koraka:

  1. Zdrava prehrana: Fokusirajte se na uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim proteinima i zdravim mastima. Izbjegavajte prerađenu hranu, šećere i zasićene masti.

  2. Redovita tjelovježba: Kombinacija kardio vježbi (poput trčanja, plivanja ili biciklizma) i treninga snage (poput dizanja utega) može pomoći u smanjenju visceralne masti. Pokušajte vježbati najmanje 30 minuta dnevno, pet puta tjedno.

  3. Upravljanje stresom: Kronični stres može povećati razinu kortizola, hormona koji potiče nakupljanje visceralne masti. Pronađite tehnike opuštanja koje vam odgovaraju, poput meditacije, joge ili dubokog disanja.

  4. Dovoljno sna: Nedostatak sna može negativno utjecati na metabolizam i potaknuti povećanje težine, uključujući visceralnu mast. Pokušajte spavati najmanje 7-8 sati svake noći.

  5. Izbjegavanje alkohola: Prekomjerno konzumiranje alkohola može doprinijeti nakupljanju visceralne masti. Ako pijete, učinite to umjereno.

  6. Redoviti zdravstveni pregledi: Redoviti pregledi kod liječnika mogu vam pomoći pratiti razinu visceralne masti i povezane zdravstvene parametre.

Zaključak

Visceralna mast je ozbiljan problem koji nadilazi estetske brige. Riječ je o masti koja može imati ozbiljne posljedice po zdravlje ako se ne kontrolira. Srećom, pravilnom prehranom, redovitom tjelovježbom i zdravim načinom života moguće je smanjiti visceralnu mast i poboljšati cjelokupno zdravlje. Ako ste zabrinuti zbog velikog trbuha i mogućnosti prekomjerne visceralne masti, posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste razvili plan koji je najbolji za vas. Zapamtite, nije samo važno kako izgledate izvana, već i kako se osjećate i funkcionirate iznutra.

236 views0 comments

Comentarios


bottom of page