s4propsag5rfnhu3yq7wq1ez453bsp
top of page

Kalendar zdravlja za brže uvođenje zdravih navika


Osobni rast odabir je svakog pojednica. Izgovori za (ne)rad su mnogi, neki valjani, neki manje.


Međutim, ako samo zamislimo da plovimo na barci, bez GPS navigacije ili ikakvog znanja o navigiranju barka će nas odvesti nekuda samo kada, kako, koliko brzo se ne zna. Ali ako na barci koristimo svoje znanje, uhvatimo pravi vjetar, odaberemo pravu ekipu za putovanje, od sadašnje do željene točke stići ćemo najbrže moguće. Vjerojatno ćemo na toj destinaciji i uživati jer – izabrali smo je i htjeli doći baš tu! Gledajući ove dvije percepcije, jasno je koju bismo odabarali.


Možda je sad prilika da primimo kormilo svoje barke malo bolje i usmjerimo plovidbu?


Trenutno smo u karanteni, ali za mnoge s djecom i poslom koji se radi do doma, ponekad je zahtjevno izdvojiti vrijeme za sebe, čak i sada. Upravo zato, danas predstavljamo jednostavan i efikasan način usmjeravanja prema cilju.


Kalendar Zdravlja doslovno je kalendar (sa 30 dana u mjesecu) gdje se svakodnevno upisuje sve što činimo za svoje zdravlje (ili cilj). Ako želimo biti zdravi, zadovljni i napredovati u životu, zdavlje ćemo sagledati prema fizičkoj, emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj razni. Dakle sve ono što trebam da moje tijelo i duša budu zadovoljni! Za nekoga to je kartanje s prijateljima, a za druge odlazak u kazalište.


U mjesečni kalendar upisujete sve što smatrate da čini vaše zdravlje: fizička aktivnost – koja vrsta, koji dan i ručak s obitelji, roditeljima, sestrom kava s prijateljicom izlazak s partnerom odlazak u prirodu.


U Kalendar Zdravlja se upisuju i ostale aktivnosti (možda rijeđe ali opet važne) kao: dodatci prehrani (vitamini npr.), masaža (opušta nas i obnavlja), liječnički pregled (ginekološki, sistematski – znači da nam je stalo kako smo) putovanje ako smo bili baš taj mjesec (jer smo se odmorili i obnovili), pročitana knjiga ili online seminar (jer tako dodatno izgrađujemo sebe),... sve što hrani tijelo i dušu.


Ako prvi mjesec, ili neki kasniji, bude “tanak” s promjenama ne očajavajte. U novom mjesecu samo definirajte što želite više. npr. kava s prijateljicom (ako ne stižete to može biti baš kao i sada online), ili izlazak sa suprogom (prilagodite se, maštajte u krevetu dok ste sami, kako je bilo na nekom davnom putovanju, kako ste se osjećali, što ste radili, provodili se)....već je i to svijesno uloženo vrijeme u vaš odnosu umjesto da izmoreni legdnete i padnete u san.


Prateći Kalendar zdravlja kroz vrijeme uvodit ćete nove navike, važne stvari koje su vam potrebne za zdravlje, što god to za vas znači.


Pa krenimo s primjerom:

Što želim – Želim iz ove situacije i karantene izaći jača i zdravija nego sada.

Kako to želim – koji su to koraci koji su potrebni za ostvarenje:

a.) uvesti ću 30 min hodanja svaki drugi dan (dok je suprug doma), 2 x tjedno jogu online b.) disanje – obnavlja cijeli naš organizam, smiruje um i otpušta na napetost – svako jutro otvorit ću prozor i par minuta disati cijelim tijelom

c.) prehrana – naći ću OPG ili neki drugi online dućan, pokušat ću jesti 2 obroka voća i povrća

d.) kava s prijateljicom – nezamjenjivo, defnirati s njom koji je redoviti ritam za tu aktivnost

e.) online seminar ili neka dobra knjiga


Točaka može biti toliko koliko ih možete prihvatiti i ispuniti. Nema razloga da imate 20 točaka, a realna mogućnost za uvođenje je mala.


Na kraju dana u Kalendar potrebno je upisati što smo danas napravili za sebe. Cilj Kalendara zdravlja je osvjestiti koje segmente trebamo ojačati, te spiječiti gubitak vremena kad se krećemo bez smjera, pa se gubimo po stanu kuhamo, radimo, gledamo TV, ... i dan jednostavno prođe. To je ujedno dan više za naše putovanje na drugu obalu.


Budimo strpljivi sa sobom, nježni kad se u mjesecu ništa ne dogodi i kad se ne pomaknemo s mjesta. Uz malo više fokusa slijedeći mjesec, iskrenom željom da ostvarimo cilj stvari će se početi pomicati. Za neko vrijeme, možda godinu vidjet ćete koliko ste daleko dogurali od početka. Uvijek i svaki mjesec dajte si mrvicu višu izazova.


Ostanimo doma, ali usmjerimo svoju barku prema novoj, radosnoj i zanimljivoj destinaciji. Jer može se i ovako napredovati...


Za Kalendar zdravlja i pitanja slodobno pišite na klara@mofit.hr.


Izvor: Klara Benko, trenerica i terapeutica (www.klarabenko.com)



30 views0 comments
bottom of page