s4propsag5rfnhu3yq7wq1ez453bsp
top of page

Kako se bolje zagrijati prije treninga zimi




Posljednjih godina porastao je broj fitness trendova gdje se radi u vrućem prostoru. U SAD prevladavali su treninzi kao što su: Hot Barre yoga, Inferno (pakleni) Pilates, hot cycling i vrući TRX satovi.


Od kako je prije više od 40 godina, Bikram Choudhury, pokrenuo je vruću jogu, ti programi su sve popularniji jer potiču fleksibilnost, potrošnju kalorija i detoksikaciju.Vrući treninzi odlični su za probati, no ako nemate prilikuevo nekoliko načina kako zagrijati temperaturu tijela i iskoristiti sve prednosti tog stanja organizma.


HIIT trening

Ovo su kratke vježbe visokog intenziteta, nakon čega slijedi kratko razdoblje odmora. Trenira se što je moguće jače tijekom faze visokog intenziteta – povećavaju se otkucaji srca, uključuju mišići i velika je potrošnja kalorija. Ako biste održavali ovaj intenzitet tijekom svakog kruga vježbi, sigurno će temperatura tijela porasti i trud će se isplatiti.Nigel Stepto, izvanredni profesor fiziologije vježbanja na Sveučilištu Victoria izjavio je “pet minuta nakon HIIT-a, vjerojatno ćete ubrzano disati, imati povišene otkucaje srca i adrenalin će vam još uvijek pumpati. Bit će vam teško disati s visokom tjelesnom temperaturom.


Koristite pokrete većih mišićnih skupina

Što je vježba teža, tijelo mora duže raditi kako je dovršilo. Pojačajte svoj zimski trening velikim pokretima – npr. koristiti složene vježbe koje koriste više od jedne skupine mišića u isto vrijeme. Prednost takvih vježbi su: veća snaga, bolja potrošnja kalorija u manje vremena, povećan kapacitet pluća, veća fleksibilnost.


Testirajte kružni trening

Savršen je jer rade sve grupe mišića u tijelu, kombinira kardio trening i trening snage povećanu potrošnju kalorija. Možete kombinirati sve vježbe, upotrijebiti što manje opreme i čak trenirati u društvu jer možete stvoriti dovoljno stanica za sve.Kružni trening obuhvaća kretanje od jedne do druge vježbe uz što manje pauze – održavanjem mišića aktivnim i povišenih otkucaja srca. Tijekom cijelog seta postiže se maksimalan rezultat i podiže tjelesna temperatura.


Zagrijate se s nečim novim

Ne postoji ništa bolje od promjene stila vježbanja kako govorimo o zagrijavanju tijela. Ako ste zaglavili s istim treninzima u teretani, vjerojatno ste dosegnuli svoj maksimum. Najbolje je da sad izazovete tijelo s nečim novim.Možete:– ubrzati kardio ili dodati intervalne sprintove– povećati težine i smanjiti broj ponavljanja u treningu otpora– promijeniti smjer kretanja – ako završavate čučnjevima, pokušajte smjerom da se krećete naprijed-natrag,-isprobati grupne treninge ili dogovoriti individualni trening


26 views0 comments
bottom of page