s4propsag5rfnhu3yq7wq1ez453bsp
top of page

5 činjenica kako vježbanje poboljšava mentalno zdravlje


Redovita tjelovježba daje mnoštvo dobrobiti za nas, a jači mišići i zdravo srce tek su početak transformacije! Vježbanje je povezano s cjelokupnim osjećajem u tijelu: osim što jača organizam, utječe i na fokus, pomaže u samodisciplini, potiče dobar osjećaj i zadovoljstvo sobom. I zato osnažite se mentalno vježbanjem. Evo kako:


1. Sredina je zakon

Istraživanje na 1,2 milijuna odraslih osoba u Americi pokazalo je da su oni vježbači koji treniraju kraće, oko 45 minuta, postigli bolje mentalno zdravlje od onih koji su se znojili u dugim treninzima. Također je potvrđeno da su oni vježbači koji treniraju tri do pet dana u tjednu imali manje problema mentalne prirode (slab fokus, anksioznost, loš san, umor) od onih koji uopće nisu vježbali ili onih koji su radili više od pet puta tjedno. Dakle, sredina je zakon, zato vježbajte između dva i šest sati tjedno.


2. Svaka vježba je dobra, ali neke su bolje od drugih

Istraživači su utvrdili da neke vrste vježbanja bolje podržavaju mentalno zdravlje. Tu se ubrajaju najprije timski sportovi, nakon toga slijede vježbe kružnog treninga, a zatim aerobne vježbe u teretani. Iz ovoga slijedi da birajte aktivnosti u grupi za bolje mentalno zdravlje. Yoga i body & mind programi također su visoko ocijenjeni u poticanju dobrog raspoloženja.


3. Dizanjem utega pomažete si

Nedavna analiza treninga potvrdila je da trening snage ublažava simptome depresije. Naime trening snage ima sličan učinak kao antidepresivi i/ ili psihoterapija. Kineziolog dr. Jacob Meyer objašnjava kako nije važno hoće li ljudi zapravo poboljšati svoju snagu ili ne jer da bi se povećala snaga organizam djeluje tako da simptomi depresije opadaju.


4. Mozak treba raznolikost

Neurološki stručnjak Maurice Curtis objašnjava da je mozak jedini organ koji ne možete preopteretiti, ali isto tako nećete napredovati ako ne izazazovete svoju sivu tvar uvodeći nove načine kretanja! Ako radite istu vježbu/aktivnost svaki dan, sigurno ćete je jako dobro zapamtiti. Mozak treba raznolikost za napredovanje!


5. Vježbanje vašeg uma je također dobro

Meyer objašnjava kako povećana svijesnost može dovesti do povećane tjelesne aktivnosti, a meditacija potaknuti bolju percepciju razine vaše tjelesne aktivnosti. Kombinacija tjelesne aktivnosti i meditacije (opuštanja, relaksacije) idealna je za stabilan i zdrav život.



27 views0 comments
bottom of page