s4propsag5rfnhu3yq7wq1ez453bsp
top of page
Writer's pictureMofit Fitness club

Tiranija vage za mjerenje




Dr. Jinger Gottschall sa Veleučilišta Penn State i Bryce Hastings udružili su svoje snage i prije par godina proveli studiju s grupom rekreativaca koji su se mučili razviti naviku vježbanja. Nakon provedenih testova, krenuli su sa vježbanjem i to u prvom tjednu s 3 treninga u trajanja 20 minuta, te iz tjedna u tjedan povećavali volumen treninga. Pratili su ih 6 mjeseci te nakon toga ponovili testove (za detalje studije i testova pogledati u linku izvora teksta).


Kao i što je bilo za očekivati, sudionici su nakon 6 mjeseci unaprijedili svoj zdravstveni status. Reducirali mogućnosti za razne bolesti, te su se osjećali sjajno!Razina kolesterola, triglicerida i potkožnog masnog tkiva smanjila se značajno. Žene su unaprijedile svoj zdravstveni fitnes za ogromnih 49.6% dok su muškarci za 63.5%. Procjenjuje se da su spriječili razvoj kardiovaskularnih bolesti za 3.8 godina nakon samo 6 mjeseci vježbanja.


Što je mjerna vaga pokazala nakon 6 mjeseci treninga?


Muškarci su izgubili prosječno samo 4.7 kg a žene 3.1 kg. U slučaju da su se sudionici oslanjali samo na podatak o kilaži većina bi bila razočarana malim napretkom uzimajući u obzir trud i vrijeme koju su uložili.Razlog maloj promjeni u kilaži bio je u povećanju mišićne mase, kod muškaraca za 25% a kod žena za 12.2%. Povećanje mišićne mase (što je sjajna stvar) će smanjiti rezultat na vagi i time pokazati slabi napredak u smanjenju same težine tijela.


Najbolji način za mjerenje napretka


Kako biti siguran da si na pravom putu tijekom vježbanja? Tvoje traperice koje te ne stišću, ugodno disanje kada se krećeš uz brdo ili stepenice i tvoj osjećaj zadovoljstva su pravi pokazatelji. Jednog dana ćeš i izgubiti na kilaži, ali znaš što – Koga briga?


Izvor: Les Mills.com

Preveo: Nikola Dino Badovinec

Uredila: Klara Benko

14 views0 comments

Comments


bottom of page