s4propsag5rfnhu3yq7wq1ez453bsp
top of page

Pisanje dnevnika za bolje zdravljePisanje dnevnika većinu nas podsjeća na djetinjstvo. Tada smo imali razne vrste: romantične, smiješne, s bravicama, bez njih,... Nakon tinejdžerske faze traženje samog sebe i usklađivanja s okolinom, odrastanja i svih promjena na tijelu prvobitni entuzijazam pisanja kod većine je nestao s nekim novim trendom.


Ipak, istraživanja pokazuju da čak i “bacanje” riječi na papir pomaže kako bismo se ispuhali i bili bolje. Tim više, efikasno pisanje dnevnika znatno pridonosi fizičkom i mentalnom zdravlju.

Smisleno vođenje zapisa pomaže nam ostvariti ciljeve i poboljšati kvalitetu života. Razlozi zašto vodimo dnevnik mogu biti različiti, ali redovito pisanje sigurno će pomoći u osvještavanju emocija, uvjerenja i ponašanja koja nas usporavaju ili sabotiraju u životu.


Za uspješno i fokusirano pisanje potrebno je ispuniti par uvjeta:

1. prostor - osigurati miran kutak gdje se osjećate dobro i da vas nitko ne smeta

2. vrijeme - planirajte 5 minuta, bez prekida i redovito

3. način - oblik može biti kakav odgovara vama prema karakteru i osobnosti


Danas predstavljamo “Dnevnik 5 min” koji je vrlo jednostavan, a može podnjeti sve!

a) Što, kako i kakav je bio moj dan – sjednite i pišite sve što vam padne na pamet, izbacite na papir, bez korekcije ili srama, jer ovo nitko ne vidi! Čisti tok misli 5 minuta.

b) Osvjestite koji su osjećaji prevladavali. Podvucite ih. - Bojim se kako će ovo završiti. Kako ćemo s novcima? I sl.

c) Istražite dublje, koja uvjerenja su se pojavila. Podvucite ih. – npr. Ovo je teško i nemoguće u ovom trenutku. Nemamo dovoljno novaca za više mjeseci života životnog stila na koji smo naviknuli.

d) Koja je to situacija izazvala, da li se ponavlja i kada ako je možete prepoznati.

e) Dišite i izdahnite najprije sve nelagodne emocije. Dozvolite da traje dok ne osjetite olakšanje.

f) Nastavite disati i izdahnite uvjerenja. Budite strpljivi. Kad osjetite mir krenite dalje.

g) Dišite dalje i prihvatite trenutnu situaciju kakva god da je. Podsjetite se da ste jedinstvni i posebni baš ovakvi kakvi jeste, da nema niti jednog istog Bića na cijelom svijetu! Sjetite se svih znanja koje imate, kvaliteta, vrlina. Osvjestite da čovjek, pa tako i vi, može sve. Resursi su svuda oko nas. Otvorite se dahom prema tome: novim riješenjima i idejama, ljudima koji će pomoći, novim znanjima koje će olakšati vaše promjene...

h) Udahom zamijenite nelagodna uvjeranja koja se osvjestili – npr. “Nemam dovoljno novaca” u “prilike su svuda oko mene”, “ovo je teško i nemoguće” u “Imam svu potrebnu snagu u sebi i izaći ću iz ovoga još bolja osoba i jača!”

i) Prihvatite da je ova trenutna tegoba ili problem novi izazav iz kojeg ćete izaći još jači! Budite protočni i dišite jer mogućnosti su tu, a izlaz nije daleko.


Vođenje ovakvog dnevnika sigurno pomaže kod otpuštanja svakodnevnih napetosti, nelagode... Odbacite svoj emocionalni i mentalni teret, oslobodite svoje tijelo težine i pogledajte prema naprijed samouvjereni i sigurni da možete sve. Uz fokus, trud, rad i optimizam stižete na svaki cilj!


Ako dugo stojite na istom mjestu ili smatrate da je vaš izazov prevelik svakako potražite pomoć stručnjaka jer ništa nije sramota. Šteta bi bilo ne iskoristiti ovaj život i prilike najbolje moguće za svoje dobro i dobro drugih!


Izvor: Klara Benko, trenerica i terapeutica (www.klarabenko.com)

26 views0 comments

Comentarios


bottom of page