s4propsag5rfnhu3yq7wq1ez453bsp
top of page

Magija kreće izvan zone komfora



Svi imamo zonu komfora bilo to vezano uz posao, privatni život, pa čak i fitness. Nema sumnje da niste čuli za izreku: "Magija se događa izvan zone komfora."

Međutim, što je točno komfor zona u fitnessu i kako ju pobijediti?


Zona komfora se definira kao mjesto ili situacija u kojoj se čovjek osjeća sigurno ili bez osjećaja stresa. Kad se govori o fitnessu, to znači slijediti uobičajeni obrazac iz dana u dan jer je to ugodno. To znači pronaći vježbe ili satove koje volite i ponavljati ih iznova i iznova, jer, eto, volite ih.


Apsolutno nema ništa loše u tome da pronađete treninge i vježbe koje volite i držite se njih! No, tu i tamo je super izaći izvan svoje zone komfora i isprobati nešto drugačije. Ne samo da će vam pomoći da začinite svoju rutinu, može vam pomoći i da razbijete tzv. fitness plato, podignete motivaciju ili čak naučite nešto o sebi za što nikada niste mislili da je moguće. Kako to učiniti?

1) PROBAJTE NEŠTO NOVO

Na izlazak izvan zone komfora fitnessa utječe kako doživljavate nove stvari. Jeste li ikad bili znatiželjni i okušali svoj borilački duh u BodyCombatu? Jeste li ikad prošli pored dvorane za vrijeme Grita i pomislili: "Nikad to ne bih mogao izdržati..." Pa, nema boljeg trenutka za pokrenuti se i probati nešto novo nego što je to upravo SADA. Ne bojte se ideje da će vam biti neugodno.


Ako vas ideja promjene sputava ili vas je strah da nemate dovoljno koordinacije ili snage, ili kakvo god vaše unutarnje razmišljanje bilo, samo krenite. Zakoračite preko svega što vas sputava, izađite izvan svoje uobičajene rutine i prijavite se za idući sat. Nikad ne znate, možda ga zavolite i pitate se zašto vam je trebalo toliko vremena da ga probate. A ako se pokaže da to nije vaša stvar, i to je u redu. Pokušali ste, izazvali ste se i usudili učiniti nešto neuobičajeno. Upravo je to ono što razbija barijere.

2) POVEĆAJTE SVOJ INTENZITET


Još jedan način da izađete van svoje zone udobnosti u fitnessu je unaprjeđenje treninga. Uvijek radite 15 ponavljanja s bučicom od 10 kilograma? Jeste li ikada iskoristili funkciju nagiba na traci za trčanje? Sve su to stvari koje mijenjanju rutinu, a podizanje stvari na slijedeću razinu pomaže vidjeti gdje je zapravo vaš potencijal. Preuzimanje rizika je ono što nam pomaže u rastu, a važno je i za osobni i za fizički rast. Odvojite trenutak i pronađite svoju razinu komfora, te je konačno ostavite iza sebe!


Pripremila: Nika Jelić, intruktorica BodyAttack, Shbama



299 views0 comments
bottom of page