s4propsag5rfnhu3yq7wq1ez453bsp
top of page

Yoga, Ayurveda i godišnja doba - proljeće

Updated: May 4, 2022

U proljeće sve oko nas raste, cvate i buja novi život, a mi se često osjećamo umorno, iscrpljeno i muče nas alergije, nimalo nismo u skladu sa sezonom i živom energijom proljeća.


Razlog tome je, ako problem promatramo iz perspektive Ayurvede višak kaphe (koja ima karakteristike zemlje i vode) u tijelu. Kapha je teška, hladna, vlažna, gusta, ljepljiva i slabo pokretna, a u tijelu se manifestira kroz višak sluzi, lošu probavu, zadržavanje vode, stagnaciju, inertnost i zagušenje na svim nivoima. Posebno ovu težinu možemo osjetiti u području prsa i trbuha, centrima kapha energije.


U proljeće, tijelo kao da nam i samo poručuje da je vrijeme za laganiju hranu i čišćenje organizma. Po Ayurvedi, u ovo doba godine, trebamo pojačati konzumaciju gorkih i trpkih namirnica, što je u skladu i sa suvremenim nutricionističkim preporukama, a osobito je u skladu s onim što nam priroda obilato nudi u ovo doba godine – maslačak, šparoge, artičoke, rikola, list cikorije, radič i prokulice trebaju se svakodnevno naći na našem tanjuru. Od začina, za bolju i snažniju probavu, preporučuju se đumbir ( odlično je pojesti malo đumbira s limunovim sokom netom prije obroka), svježe mljeven crni papar, paprika, kumin te začinsko bilje (korijandar, majčina dušica).


Dobro je smanjiti unos mliječnih proizvoda, jer potiču stvaranje sluzi te smanjiti unos crvenog mesa, slatke, slane i kisele hrane. Za piće, odličan je čaj od koprive te čaj od kombinacije sjemenki korijandra, komorača i kumina. Ako želimo, možemo isprobati i jednodnevni post, na vodi i biljnim nezaslađenim čajevima te, neovisno o postu, piti više tekućine nego tijekom zime.


Preporučuje se i ranije buditi ujutro, a ako smo ljubitelji popodnevnog spavanca nakon ručka (ja jesam!), u ovom periodu dobro bi ga bilo preskočiti, podiže element kaphe u tijelu i usporava nam probavu. Navečer, odlično je popiti čaj od kamilice, izvrstan je za probavu, umiruje i rješava nas viška sluzi.


U slučaju problema s alergijama i prehladama, pomaže ispiranje nosa pomoću neti pot posude, a nakon toga u nos nakapamo Nasya ulje (pročišćava sinuse i dišne puteve, ublažava alergije i djeluje protuupalno). Nasya ulje možemo nakapati u nos i bez prethodnog korištenja neti pot posude.


Preporučuju se i kupke, masaže te što više aktivnosti na otvorenom. Dan proveden u planini i šumi, na svježem zraku, svakako će podići razinu naše energije. A vrtlarenje, rad sa zemljom i promatranje promjena, koje se svakodnevno događaju u vrtu, prava su yoga u praksi. Svakog proljeća, kod nas doma, u tijeku je mini natjecanje, tko će prvi primijetiti da je naša trešnjevačka trešnja otvorila svoj prvi cvijet. Otvorimo oči za detalje i promjene koje se zbivaju oko nas!


Proljetno čišćenje organizma možemo proširiti i na svoje okruženje te očistiti kuću, raščistiti nagomilane stvari – baciti ih ili nekome pokloniti. Također, bilo bi poželjno smanjiti količinu vremena provedenu ispred ekrana, osobito prije spavanja. U mojoj obitelji, svojedobno smo imali dan bez tv-a, dan kada je bilo zabranjeno paliti tv, a upravo pregovaramo s naša tri tinejdžera oko ponovnog uvođenja ove prakse.


Na našem masterclassu raditi ćemo na podizanju elementa vate/ zraka, koji je suprotnost kaphi, pokrenuti ustajalu energiju, stvoriti prostor u tijelu i umu te pronaći u sebi proljetnu lakoću, polet i kreativnost. Poput ptice iz Huxleyeva „Otoka“, koja upozorava – Pažnja! Tu i sada!- i mi ćemo se truditi biti maksimalno mentalno prisutni na našim prostirkama.


Vježbati ćemo malo bržim tempom, nećemo pozicije zadržavati predugo, a posebno ćemo se posvetiti stvaranju prostora u tijelu, otvarati prsa i bočne dijelove tijela te povećavati prostor za dah, posebno udah. Ubaciti ćemo i pokoji twist, kao poticaj metabolizmu i izbacivanju toksina iz tijela, a poradit ćemo i na centru i njegovoj snazi. Svakako ćemo proći i kroz mnoge inverzije, koje pomažu izbacivanju viška sluzi (snižavaju kaphu) i potiču detox.


Raditi ćemo i prikladne mudre, pranayame, pratiti tijek energije širenja, od unutra prema van (prana i viyana vayu), a sat završiti lijepom meditacijom. Do tad, pjevušimo divnu melodiju George Harrisona!


It's been a long, cold lonely winter Little darling It feels like years since it's been here Here comes the sun Here comes the sun,

And I say, It's all right!


Napomene:

Masterclass nije za potpune početnike, a preporučujem da barem sat i pol prije prakse ne jedemo, barem ne obilato.

Vrijeme održavanja: 13. svibnja u 19.30, adidas Sports Studio u Ilici

Cijena: 70kn (kotizacija je obavezna za potpunu prijavu)

Prijaviti se može: www.sportsstudio.com.hr (pod Raspored)


Yoga i Ayurveda nas uče da budemo ovdje i sada, budni i prisutni u trenutku, da pratimo promjene u sebi i oko sebe i pronađemo fini balans između onog unutar i izvan nas. Ova radionica vodi nas upravo ka tome!


Pripremila:

Ivana Duilo Doležal, učiteljica yoge

RYT 500 (Registered Yoga Teacher)

RPYT (Registered Prenatal Yoga Teacher)

276 views0 comments

Comments


bottom of page