s4propsag5rfnhu3yq7wq1ez453bsp
top of page

Uz pametni sat vježbamo efikasnije i sigurnije

Pametni sat. Da ili ne? Svakako bismo rekli da! Uz sat trenirate efikasnije i sigurnije, a rezultat postižete brže!
Pametni satovi postali su neophodni gadget današnjih rekreativaca. Pratiti puls je zabavno, ali i korisno ako znamo što zapravo pratimo i koji nam je cilj. Uz pametni sat lako možemo vidjeti napredujemo li i dajemo li zaista svoj maksimum tijekom cijelog treninga. Točno znamo kada je vrijeme za predah, a kada za potegnuti malo jače. Na taj način lakše je napredovati i naučiti kako tijelo reagira na određeni trening ili vježbu.


Maksimalni broj otkucaja srca varira, tako da postavljanje zona za vježbanje na temelju vrijednosti određenih pravilom - 220 minus vaša dob - neće uvijek pružiti priliku za precizno praćenje. Više je faktora, a jedan od njih je svakako dnevni kapacitet i opći osjećaj tog dana. Također, ideja da je više bolje – da bi vam otkucaji srca trebali biti visoki tijekom treninga – definitivno je zabluda. Trebali biste koristiti svoj broj otkucaja srca kao samo jedan od alata za pametnije treniranje.


Što se zona tiče, prema nekim podjelama, imamo ih pet:

Zona 1 - zona niskog intenziteta

Zona 2 - zona oporavka i razvijanja bazične izdržljivosti

Zona 3 - aerobna zona i razvoj kardiovaskularnog sustava

Zona 4 - anaerobna zona pri čemu se koristi energija u mišićima

Zona 5 - razvijanje snage i maksimalne izvedbe


Benefit grupnog fitnessa je da prateći instruktora zapravo ne morate samostalno pratiti zone. Les Mills stručnjaci kreiraju svaki trening svakog programa kako bi vježbačima pružili najbolji mogući rezultat. Svaki trening ima svoje tzv. peak-ove ili pjesme koje nas "guraju preko" te pjesme oporavka. Tako ćeš na BodyAttacku uglavnom balansirati između treće i četvrte zone uz nekoliko izazova u petoj s obzirom na cardio prirodu, a na BodyPumpu - treningu snage se više zadržavamo u nižim zonama.


Pripremila: Nika Jelić, instruktorica Les Mills BodyPumpa, BodyAttacka i ShBam-a

Lokacija: adidas Sports Studio, Ilica 21/3, Zagreb


272 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page