Nakon kišnog proljeća, zaželjeli smo se boja! Danas naša trenerica Branka, predstavlja svoja tri favorita, šarena, zdrava, jednostavna. Salata s korjenastim povrćem može biti divno predjelo ili lagana večera! Krcata pigmentima iz cikle, mrkve i špinata te antioksidansima za kojima koža vapi nakon duge, preduge zime. Slijedi heljdoto, kao samostalno jelo ili glavno s gljivama koje imaju bezbrojna nutritivna svojstva, jačaju imunitet, a imaju ljekovita i pomalo mistična svojsta! Gljive su bogate D i C vit, kompleksa B, vlaknima, i ne manje bitno niske kalorijske vrijednosti.
Zavirete u Brankinu kuhinju i javite svoje favorite ovog proljeća!
Salata sa zapečenim korjenastim povrćem
Pripremiti dressing:njak, cikla...i ostalo korjenasto povrće, ukupno količsine oko 1 kg. Oguliti,operati i izrezati na prutiće veličine prsta kako bi se optimalno ispekli.
Pripremiti dresing:
100 ml maslinovog ulja
3 žlice aceta balsamica
2 žlice soja sosa
1 žlica meda
Malo papra (koristim šareni papar iz mlinčića)
Pola žličice soli
Opcija - suho začinsko bilje
Sve pomješati u zdjeli i dodati izrezano povrće. Najpraktičnije je kada se u zdjeli s poklopcem povrće protrese par puta i tako prekrije dresingom. Rasporediti povrće u pleh, na papir za pečenje, peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 25-30 min.
Pripremiti posteljicu od lisnatog povrća: kristal salata, mladi špinat, rukola, ... na posteljicu poslagati još toplo ili ohlađeno pečeno povrće te začiniti po želji maslinovim uljem, balsamicom, posuti tostiranim sjemenkama buče, suncokreta, lana. Servirati uz domaći kruh, malo mozzarele ili aromatičnog suhog sira.
Lagani heljdoto sa gljivama
Potrebno:
300 g mix bijelog korjenastog povrća
2 stabljike celera
Prstohvat soli
30 ml maslinovog ulja +100 ml vode
500 g gljiva po želji
2 dcl heljde +500 ml vode
30 g maslaca
Svježe začinsko bilje, maslinovo ulje za serviranje
Pripremiti bijelo korjenasto povrće ( npr.celer, pastrnjak, peršina) na sitne kockice, ukupno 300 gr. Pirjati u tavi ili woku na malo maslinovog ulja i vode te prstohvat soli, dok omekša, oko 10 min. Pred kraj tog dodati usitnjene stabljike celera radi arome. Kada se voda reducira, dodati usitnjene gljive (bukovače, shi take, šampinjone, jablanovače...po izboru) da se prepeku sa svih strana, oko 5 min, uz protresanje posude par puta. Ne poklapati posudu kako bi izbjegli efekt kuhanja.
Za vrijeme pripreme gljiva, u drugoj posudi skuhati heljdu: 2 dcl zrnja heljde u 500 ml vode. Kuhati oko 10 min, ocjediti vodu te ostaviti pokolpljeno da odmara.
Kad su gljive gotove, na to dodati skuhanu heljdu, 30 g maslaca i 2 minute na srednjoj vatri dobro promiješati žlicom.
Servirati odmah, na vrh par kapi maslinovog ulja i malo sjeckanog peršina.
Kolač sa Skyrom i malinama (jagodama, borovnicama)
Za podlogu i topping:
100 g rižinog brasna
50 g mljevenih badema (krupnija tekstura brašna)
50 g zobenih pahuljica
1/2 žlicice praška za pecivo
100 g smeđeg šećera
100 g ohlađenog maslaca + 1 žlica maslinovog ulja
Prstohvat soli, na vrh noža praha vanilije ili malo extrakta
Na vrh noža kurkume
Ribana korica pola limuna
Sve umjesiti da se dobije kompaktno tijesto. Staviti na hlađenje,omotano prozirnom folijom, barem na 30 min.
Za nadjev:
250 -300g malina (ili drugog bobičastog voća)
450 g Skyra (ili kremastog sira)
1 žlica tapioce (ili gustina)
2 žlice šećera
Par kapi limunovog soka
Par kapi extrakta vanilije
Mixerom umjesati skyr, šećer i postupno dodavati tapiocu, limunov sok i vaniliju.
Ohladjeno tijesto razdjeliti na 2/3 + 1/3. Veći dio rasporediti u željeni kalup (odvojivog dna, za tortu ili tart). Na podlogu izliti kremu od skyra, po vrhu ravnomjerno rasporediti voće (dobro ocijeđeno) te izmrviti ostatak tijesta (moze pomoću krupnijeg ribeža). Na vrhu posuti bademe u listićima.
Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva, te peći oko 30-35 min. Zadnjih 5 min prekriti papirom za pečenje da se topping ne prepeče.
Servirati hladno, neka odstoji nakon pečenja barem 2 sata.
Prekrasan osvježavajući i krajnje jednostavan kolač dostojan i posebnih prilika.
Pripremila: Branka Jurić Tomašević, trenerica BodyPump i GRITa
Comentarios