s4propsag5rfnhu3yq7wq1ez453bsp
top of page

6 razloga zašto su bademi najbolje gorivo za vježbanjeSvakodnevni sportaš je netko tko kombinira vježbanje sa zdravom ishranom kako bi došao do svoje najbolje izvedbe. Taj netko možda je proveo i do tisuću sati baveći se sportom tijekom srednje škole ili fakulteta. Netko tko pokušava otići u teretanu ili ide na hiking nekoliko puta tjedno kako bi se oznojio...


Svakako tu ubrajamo široki raspon ljudi. No, jedna je stvar važna za sve svakodnevne sportaše, a to je da se hrane najhranljivijim obrocima, poput badema. Profesionalna sportašica, Kerri Walsh Jennings, američka legenda odbojke na pijesku i trostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, se slaže:


"Mi smo naše navike i postajemo ono sa čime smo okruženi. Ako se okružimo nezdravim grickalicama, to može utjecati na našu razinu energije i emocionalno stanje, sprječavajući nas da se osjećamo i činimo najbolje što možemo. Volim hraniti svoje tijelo bademima, jer su prirodno gorivo koje mi pomaže da se osjećam dobro i dajem sve od sebe. "
Njezino iskustvo usklađivanja rasporeda kod profesionalnih sportaša, može pomoći nadahnuti ambicije svakodnevnog sportaša. Svakodnevni sportaši brinu o tome da daju sve od sebe, bez obzira na to što im život donosi, a bademi su jednostavno gorivo koje podržava tu namjeru. S nutrijentima koji su važni za sportski način života, oni su nam omiljeni međuobrok koji pojačava energiju iz šest znanstveno potkrijepljenih razloga:


1. Grickanje badema smanjuje apetit

Svakodnevni sportaši uvijek traže mogućnosti za malo kretanja. No, uz aktivan način života daje i aktivniji metabolizam - zbog čega su nam potrebni zalogaji koji nas duže drže sitima. Istraživanje je potvrdilo učinka badema na suzbijanje apetita i tjelesne težine. Svakodnevni sportaši uvijek imaju na umu ciljeve i težnje ... Potreban nam je međuobrok koji može ići daleko.


2. Samo jedna porcija badema nudi 6 grama snažnih proteina

Proteini će uvijek imati posebno mjesto u našim srcima. I dok smo vjerojatno profesionalci u tome da u kratkom roku napravimo proteinski shake -nema sumnje da je šaka badema lakši međuobrok prije treninga. Srećom, samo 1 unca badema daje 6 grama snažnih biljnih proteina.


3. Bademi mogu pomoći u povećanju energije prije treninga

"Prirodna energija" dvije su čarobne riječi za svakog ljubitelja vježbanja. Bademi su bogati magnezijem, nutrijentom koji sudjeluje u gotovo svakom procesu koji utječe na rad mišića, uključujući proizvodnju energije, unos kisika i ravnotežu elektrolita. Sportaši mogu izgubiti magnezij znojem, pa čak i marginalni nedostatak magnezija može umanjiti izvedbu vježbi. Jedna zdrava šaka badema (oko 23) osigurava 20% vaših dnevnih potreba ... Pa prebrojimo ta 23 badema i ispravimo razinu energije.


4. Nabavite vitamine B grickajući bademe

Riboflavin i niacin dva su vitamina B koji se nalaze u bademima i koji pomažu pretvoriti hranu koju jedemo u energiju. Jedna porcija badema nudi 25% dnevne vrijednosti riboflavina i 6% dnevne vrijednosti niacina. Uz aktivan način života ključno je da naše tijelo može povećati hranjive tvari kojim ga hranimo - a ti nam vitamini pomažu upravo u tome. Još jedan razlog da posudu s bademima uvijek držite u blizini - u torbici, u ruksaku, za stolom itd.


5. Konzumiranje badema priprema vas za bolji oporavak

Zbog svih svojih nevjerojatnih hranjivih tvari, vitamina i minerala, bademi su naše gorivo za vježbanje. Ali oni također čine odličan međuobrok nakon treninga. Uz ostale nutritivne sastojke, poput 1 mg željeza, 210 mg kalija i 13 g dobrih nezasićenih masti - duboko hranimo tijelo grickajući bademe nakon što se oznojimo.


6. Nema prikladnije grickalice

Bademi su ukusni, hranjivi i vjerojatno najprikladniji međuobrok. Za svakodnevnog sportaša sposobnost dobivanja korisnih hranjivih tvari i zadovoljstva od zalogaja s jednim sastojkom neprocjenjiva je. Kako opisuje Kerri Walsh Jennings:


"Put do veličine je fizički i emocionalno izazovan, i zato moram imati pri ruci pouzdan međuobrok poput badema. Bademi su savršena kombinacija okusa, zdravlja i udobnosti. Lako se pakiraju u torbu za teretanu, kofer ili fanny pack za zdravo podizanje tijekom dana, sprječavajući prekomjernu potrošnju ili trčanje na prazno. "


Svakodnevni sportaši i osvajači olimpijskih medalja svi će se složiti . Šaka badema najbolja je grickalica koja vam daje snagu. Mogli biste potrošiti energiju pokušavajući smisliti svoj sljedeći zalogaj, ili uzeti bademe i uštedjeti tu energiju za vježbanje.


Izvor: Devon Barrow @ mindbodygreen

428 views0 comments

Comments


bottom of page